Vinařská oblast Marlborough
Moderní vinařství na Novém Zélandu
Vinařská oblast Marlborough je synonymem moderního vinařství na Novém Zélandu, který se zařadil mezi producenty osvěžujícího a velmi kvalitního vína. Dnes se v oblasti Marlborough nachází 62% vinic celé země. Králem odrůd je zde Sauvignon Blanc, kterého následují Pinot Noir a Chardonnay.
Oblast Marlborough je rozdělena na tři hlavní oblasti: Southern Valleys, Wairau Valley a Awatere Valley. Štěrkové a kameninové naplaveniny, ze který je tvořena místní půda, zadržují teplo získané přes den a v noci ho pak vyzařují. Horské masivy chrání tuto oblast před silnými dešti a větry ze západního pobřeží. Slunce je zde velmi ostré díky čistému ovzduší a nízké koncentraci ozónu a to pomáhá k dobře vyzrálým hroznům a poté krásně voňavým a velmi chutným vínům.
První keře vinné révy byly vysazeny v roce 1873 v ben Morreu Valley. Marlborough bývala ale oblastí spíše farmářskou, zaměřenou na chov skotu a ovcí a také na těžbu dřeva. V 70. letech 20. století, díky doporučení mezinárodních enologů, i přes počáteční nedůvěru místní farmáři a dřevorubci pochopili, že budoucnost Marlborough spočívá v pěstování vína, pro které má tato oblast skvělé podmínky. Jak půdní, tak i klimatické.
Silný kontrast mezi horkými slunnými dny a chladnými nocemi prodlužuje proces zrání vína unikátním způsobem, který nemá obdoby v žádné jiné části světa. Výsledkem je jedinečný charakter jednotlivých hroznů. Díky klimatu a prodlouženému procesu zrání má odrůda Sauvignon Blanc unikátní aroma a chuť a je vyhledávána milovníky kvalitního vína z celého světa.